Svecani ulazak Hristov u Jerusalim

- CVETI

 

Cudo vaskrsavanja Lazara desilo se u subotu, osam dana pre Hristovog vaskrsenja. Ovu subotu nasa Crkva i narod zovu: Lazareva subota.

Sutradan po vaskrsavanju Lazara, u nedelju, Gospod Isus Hristos posao je s ucenicima u Jerusalim, jer se priblizavao jevrejski praznik Pasha. Mnogo naroda pohitalo je da svecano proslavi ovaj praznik i da se pomoli Bogu u jerusalimskom Hramu. U narodu se cuo glas da dolazi Hristos. Svi su hteli da Ga vide, te pozurise iz Jerusalima u susret Hristu.

Ucenici su opremili magare na koje je Hristos uzjahao. Videvsi ga kako prolazi jasuci na magaretu, narod je izasao na ulice, naredjao se u velikom broju na prozore i odusevljeno pozdravljao Isusa Hrista. Mnogi su bacali svoje haljine po putu kuda je prolazio. Drugi su sekli grancice sa drveca i bacali pred Njega. Svi su bili ispunjeni radoscu i ushicenjem, pa su se utrkivali ko ce bolji docek da pripremi. Hvalili su Boga za sva cuda koja su videli, pa su poceli da pevaju i klicu: "Osana! Blagosloven koji dolazi u ime Gospodnje" (Jn. 12, 13-15).

Narocito su se Hristovom dolasku obradovala deca. I kada su se roditelji razisli, deca su jos ostala uz Njega i pozdravljala Ga.

I pored narodne radosti i velicanstvenog doceka, na licu Hristovom videla se tuga i zalost, jer je znao da ce se ova pesma zameniti uzvicima: "Raspni Ga, raspni!" Za nekoliko dana ovo se ostvarilo.

Ovakav svecani ulazak Hrista Spasitelja mnogi nisu razumeli, pa su pitali: "Ko je to?" A narod je odgovarao: "Ovo je Isus, prorok iz Nazareta." Medjutim, On nije bio neki jevrejski prorok, nego Hristos, dugo ocekivani Bog u ljudskom telu. Pracen narodom, Gospod se uputio Hramu. Iz njega je isterao sve trgovce. Ali u Hramu je bilo i mnogo bolesnih, slepih i hromih. Sve te tuzne i nemocne ljude Spasitelj je izlecio, jer kao Bog, On je izvor zivota i zdravlja.

Kada su deca videla sva ova cuda koja je Hristos ucinio, pocese da pevaju: "Osana, sinu Davidovu!" To naljuti licemerne fariseje, pa rekose Spasitelju: "Cujes li sta ovi govore?" A On im odgovori: "Zar niste citali: iz usta dece koja sisaju nacinio si sebi hvalu".

Sveta Crkva odredila je da se ovaj dogadjaj proslavlja u nedelju pred Vaskrsenje Hristovo. Narod ovaj praznik zove Cveti.