ARHIMANDRIT GAVRILO, IGUMAN MANASTIRA LEPAVINA,

U POSETI BEOGRADU

 

Posle trinaest godina, u ponedeljak, 4. februara 2002. god. u Beograd je dosao o. Gavrilo. Njegova poseta nije bila najavljena i samim tim su iznenadjenje i radost bili veci. Svojim dolaskom doneo je i dasak Lepavinske svetinje, koja nam je do sada prosijavala preko casopisa "Put, Istina i Zivot".

Prvi susret sa vernicima je bio u crkvi sv. Aleksandra Nevskog, ciji je staresina protojerej o. Vajo Jovic, koji je ovom prilikom bio domacin o. Gavrilu. Bila je to izuzetno lepa vecernja sluzba, posle koje je u parohijskom domu, spontano, odrzana prva promocija casopisa "Put, Istina i Zivot". Sledeci dan, 5. februar, bio je prepun susreta sa vernicima na bogosluzenjima i posle zavrsene sluzbe, a navece je u pratnji oca Vaje Jovica i nekoliko vernika posetio porodicu Deana Verica, u cijem se domu nalazi kopija ikone Presvete Bogorodice Lepavinske, koju je Deanov otac, pokojni Savo, doneo iz Bjelovara kad su posli u izbeglistvo. Ova ikona je jos u Bjelovaru pokazala znake cudotvorstva, to je onaj svima znani slucaj kad se, zajedno sa kandilom, pomerala po zidu u krstolikim kretanjem. U Beogradu je preko ove ikone nastavila da se projavljuje blagodat, i na papiru stampana ikona toci miro.

U stanu Vericevih o. Gavrilo i o. Vajo su pred ikonom odsluzili akatist. Dogovoreno je da se ikona donese u hram sv. Aleksandra Nevskog, kako bi joj se mogao pokloniti veci broj vernika.

U sredu, 6. februara, na dan sv. Ksenije Rimljanke i sv. Ksenije Petrogradske, o. Gavrilo je sluzio Svetu Liturgiju u hramu sv. Trifuna, koji se nalazi na Topciderskom groblju u Beogradu. Sasluzivao je staresina hrama o. Dejan.

Crkva je bila prepuna mladih ljudi. Ovde se posebno postuje ikona Presvete Bogorodice Lepavinske, zato sto je vec nekoliko puta, o Bogorodicinim praznicima, iz doma Vericevih donosena u hram, gde su pred njom, po svedocenju mnogih, pocela da se dogadjaju cuda.

Sveta Liturgija je uvek poseban dozivljaj, ali ova je ostala upamcena po jednodusju koje se osecalo medju prisutnima. I oni koji stalno dolaze u tu crkvu i oni koji su dosli sa strane bili su jedna velika i slozna porodica, koja jednim srcem i jednim ustima upucuje molitve svome Nebeskom Ocu. Posle Liturgije svi prisutni su posluzeni na bratskoj trpezi ljubavi, koju su uprilicili o. Dejan i njegovi satrudnici.

Da je ovaj susret trajao nekoliko dana, bilo bi malo. Toliko je bilo interesovanja, za duhovne teme, zivot u manastiru Lepavini, o tome kako se radi casopis. O. Gavrilo je odgovarao, propovedao i pripovedao, a sve prisutne je posebno obradovao podelivsi im ikonice Presvete Bogorodice Lepavinske i "Pravoslavni duhovni listic".

Vecernju sluzbu i akatist Presvetoj Bogorodici o. Gavrilo je sluzio u hramu sv. Aleksandra Nevskog, uz sasluzenje staresine hrama, o. Vaja Jovica i svih svestenika. U hramu je bila ikona Presvete Bogorodice Lepavinske.

Hram sv. Aleksandra Nevskog je uvek pun, ali ove veceri je sluzbi prisustvovalo preko 800 vernika. O broju ljudi koji su dosli da se poklone ikoni Bogorodice Lepavinske dovoljno govori sledece: bogosluzenje, posle kojeg je bilo mirosanje uljem iz kandila pred cudotvornom ikonom lepavinskom,

potrajalo je od 17 sati do 21 sat. Vernici se nisu razilazili, a kako ih je bilo suvise da bi svi stali u parohijski dom (gde moze da stane oko 100 ljudi), mala promocija casopisa je odrzana u samom hramu. Najpre je o. Vajo Jovic biranim i toplim recima pozdravio o. Gavrila i prisetio se dana kad je stalno dolazio u manastir Lepavinu. Istakao je znacaj podviga koji bratija manastirska, na celu sa o. Gavrilom cini, i koje je ucinila, kad su u gotovo nemogucim uslovima poceli da izdaju casopis. Taj casopis je pored duhovne vrednosti budio nadu u bolje dane koji, Bogu dragom hvala, dolaze.

Potom je g-dja Radmila Misev (saradnik casopisa), kratkom besedom, predstavila casopis. Na kraju se prisutnima obratio o. Gavrilo. Njegove reci su primljene sa velikim postovanjem i ljubavlju.

Pored bogosluzenja i susreta sa vernicima, o. Gavrilo je bio primljen od Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Gospodina Pavla, kao i od mnogih episkopa.

Ikona Presvete Bogorodice Lepavinske boravila je u hramu sv. Aleksandra Nevskog do praznika Sveta Tri Jerarha i za to vreme poklonilo joj se vise hiljada vernika.

Poseta o. Gavrila Beogradu je bila izuzetno znacajna i sadrzajna. Potvrdilo se da smo u Hristu svi jedno, i da milost Presvete Bogorodice projavljena miloscu Bozjom, kroz njenu ikonu Bogorodice Lepavinske ne poznaje granice. Granice postoje samo onde gde nema ljubavi i vere u Hrista Gospoda naseg, kome neka je slava i hvala. Amin.

U nedelju, 10. februara, o. Gavrilo je u manastiru Slanci, uz ostale svestenike, sasluzivao Njegovoj Svetosti Patrijarhu srpskom Gospodinu Pavlu na Svetoj

arhijerejskoj liturgiji i opelu za preminulog slugu Bozjeg protojereja Perisu Vranica.

 

R. M.