O BROJANICAMA

 

Molitva pomocu brojanica jedan je od najstarijih nacina molitve, koji su narocito negovali pravoslavni monasi. Same brojanice imaju simbolicki karakter. Obicno su crne boje i time nas upucuju da vodimo trezven i ozbiljan zivot u neprestanom pokajanju. Brojanice su ispletene od ciste ovcije vune, sto nas podseca da smo mi ovce Dobrog Pastira Gospoda Hrista, koji je sam kao Jaganjac Gospodnji postradao za nas i izbavio nas od vecne smrti.

Male brojanice obicno imaju 33 cvorica. Postoje i vece brojanice od po 50, 100 ili 300 cvorica. Po starom predanju, bio je jedan monah koji je zeleo da nacini vunenu brojanicu da bi odbrojavao svoje molitve, ali djavo mu je stalno razvezivao cvorice koje bi ispleo. Jednom mu se javio andjeo i naucio ga da plete cvoric koji se sastoji od sedam upletenih krstova. To je jedan od najkomplikovanijih cvorova na svetu. Ovakvu brojanicu djavo nije mogao da rasplete.

Kako se molimo pomocu brojanica

Pored molitava koje se nalaze u molitveniku i redovno se citaju u odredjeno doba dana, Crkva Hristova blagosilja svojim vernicima da sve svoje molitve mogu nadopuniti ili zameniti kratkim molitvama koje se vise puta ucestalo i sabrano ponavljaju. One nam omogucavaju i pomazu da se lakse saberemo umom na same reci molitve, kako nam um ne bi lutao.

Kako poceti molitvu

Stavsi na uobicajeno mesto gde se molimo Bogu, prekrstimo se i sabravsi misli, uzmemo levom rukom cvoric brojanice drzeci ga izmedju palca i kaziprsta. Polako i stalozeno, sa potpunom sabranoscu uma, pocnemo izgovarati reci: GOSPODE ISUSE HRISTE, SINE BOZIJI, POMILUJ ME GRESNOGA! Uzimajuci palcem i kaziprstom naredni cvoric na brojanicama ponovo izgovaramo reci molitve, ne odvajajuci um svoj od njih, i tako redom onoliko puta koliko smo sebi odredili pravilo, odnosno koliko nam je nas svestenik kod koga se ispovedamo i pricescujemo odredio.

Osim gore navedenih reci molitve kojima se obracamo Spasitelju nasem, jos se koriste molitve kojima se molimo Presvetoj Bogorodici: PRESVETA BOGORODICE, SPASI ME GRESNOGA! ili svome svetitelju koga slavimo kao Krsnu slavu: SVETI (ime svetitelja), MOLI BOGA ZA MENE GRESNOGA!

Pomocu brojanice mozemo da se molimo za svoje bliznje i svoj narod, i to tako sto na prvom cvoricu brojanice izgovaramo sledece reci: GOSPODE ISUSE HRISTE, POMILUJ SLUGU (ili sluge, sluskinju,narod) SVOGA (ime ili vise imena sa spiska), a na ostalim cvoricima ne ponavljamo ime onoga ili onih za koje se molimo, vec govorimo: GOSPODE ISUSE HRISTE, POMILUJ POMENUTE SLUGE SVOJE!

Takodje, mozemo da se molimo i za upokojene srodnike: GOSPODE ISUSE HRISTE, UPOKOJ DUSE USNULIH SLUGU SVOJIH (imena), a dalje GOSPODE ISUSE HRISTE, UPOKOJ DUSE POMENUTIH SLUGUSVOJIH!

Isusova molitva je najvaznija molitva svakog hriscanina. Ona po crkvenim pravilima moze da zameni sve druge molitve. Buduci osvecena samim imenom Hrista Boga, ona u nase srca nizvodi bozansku blagodat i unosi neiskazani dusevni mir kada se ucestalo ponavlja. Mnogi hriscani toliko su se navikli na ovu molitvu da neprestano imaju u svom srcu i na usnama ime Isusa Hrista, pa cak i za vreme sna, jer kada se covek navikne na nju cestim izgovaranjem ona postaje mehanizam koji se odvija kao npr. proces disanja. Najveca sila ove molitve lezi u samome imenu ISUSA HRISTA, koje izgoni iz naseg srca svaku smetnju i nemir i unosi bozanski mir.

Molitva na brojanice moze da se praktikuje na svakom mestu i u svakoj situaciji: u autobusu, vozu, cekaonicama, prilikom setnje ili cak nekog razgovora u kome ne ucestvujemo.

Mnogi hriscani pred spavanje osene krstom svoju postelju i legnu u krevet zajedno sa brojanicom, tiho se moleci dok ne zaspu. Ujutro kada se probude odmah se late brojanice i tako zapocnu svoj dan sa molitvom.

Ukratko receno, Isusovom molitvom mozemo se moliti uvek i svugde a da to niko drugi ne zna osim Boga kome se molimo i nas samih. Zato ne zanemarujmo mogucnost da se Bogu molimo, vec naprotiv, privlacimo milost i blagodat Bozju na sebe i bliznje svoje za koje se molimo i sa kojima zivimo ili smo ziveli. AMIN.