CUDA BOZJA

KRVOTOCIVA IKONA SPASITELJA U MOSKVI

Danas, 14. decembra, u moskovskoj crkvi Svetih devet mucenika iz Kiziceska pravoslavni narod pravi zemne poklone pred ikonom Spasitelja iz koje se izliva krv.

Protojerej Jovan Bukotin, svedok cuda, bio je potresen ovim vidljivim znakom. U molitvenoj potresenosti on je uzviknuo: "O Gospode, moj Gospode! Sigurno te fariseji i sadukeji nisu tako raspinjali kako Te mi raspinjemo svojim gresima!" Posle ovih reci izliv krvi se ocevidno pojacao. Otac Jovan je otpoceo da sluzi moleban i, za cudo, dok je moleban sluzen, izliv krvi je prestao. Ali kada je moleban zavrsen, krv je opet potekla. (Uvece toga istoga dana o. Jovan je odnet u bolnicu i to je bio njegov kraj).

Dogadjaji koji su ovde opisani dogodili su se u Orenburskom selu Derzavino, gde su ikone u skromnoj sobi jedne proste seoske kuce u toku od pet godina izlucivale miro.

A onda, na dan Vozdvizenja Casnoga Krsta u godini 2000, primetili su da se na ikoni Spasitelja pojavila bledo-crvenkasta tecnost koja se izlivala iz Njegove desne ruke (koju je podigao da blagosilja), a onda je potekla krv iz otvorene rane. Kasnije,

crvene mrlje su se pojavile na kosi Spasitelja - kao tragovi trnove krune - i iz njih je krv liptala nezadrzivim tokom. Ove krvave brazde su tekle zajedno sa brazdama mira i postajale su svetlo skerletne boje. Tokom vremena isticanje krvi se znatno pojacalo. Krv tece niz ikonu i preko lica Spasitelja gustim tokom, grusa se, obrazujuci zgrusane tacke i tamne mrlje.

Usirene kraste na ranama su tamno-braon boje, sto je uvek slucaj sa sasusenom krvlju.

"Gospod nam je pokazao Svoju milost", kaze Sergej, arhiepiskop Samare, koji je dao blagoslov da se ikone mogu proneti sirom Rusije. "Ljudi stoje u veoma dugim redovima da se makar samo priblize ovim ikonama. Uz to, ovo nisu stare ikone, nisu malene, vec su stampane na papiru. Ja sam imao priliku da posmatram kako se miro pojavljuje na povrsini ikona u vidu mirisnih kapljica i onda se sliva na dole. A pored toga, cak i niz jedan bakreni krst miro se sliva u isto vreme kada i na ikonama. Ovo je veoma redak slucaj!"

Podjednako se retko desava da ikona krvari. Kada sam prvi put cuo o tome, nisam mogao a da ne sumnjam. Crkva je veoma skrupulozna u svom pristupu pojavama ove prirode, veoma brizljivo proverava autenticnost cuda. Ali kada sam ja prvi put video ovu ikonu, sve sumnje su iscezle. Iz Spasiteljeve glave na ikoni crveni tokovi su isticali direktno iz tragova uboda trnove krune i ja sam osetio prirodni miris krvi. A kada su izvrsili hemijsku analizu tecnosti koja se izlivala, ustanovilo se da je to prava plazma ljudske krvi.

"Upravo isto onako kao u prvim vekovima hriscanstva, Gospod nam pokazuje cuda da bi nas ojacao u veri i, mozda, da bi nas pripremio za teska iskusenja u buducnosti."

Sa neizrecivom ljubavlju i bolom Gospod gleda na nas, ohole, gresne ljude, kako ukivamo nove eksere u Njegove krvave ruke.

 

sa ruskog na engleski preveo Dzan Hudanis

sa engleskog na srpski preveo prota Mateja Matejic