ZASTO SE PALI KANDILO PRED IKONOM?

 

Prvo, zato sto je vera nasa svetlost. Rekao je Hristos: Ja sam svetlost svetu. Svetlost kandila opominje nas na svetlost kojom Hristos obasjava nase duse.

Drugo, da nas podseti na svetlost karaktera onog svetitelja pred kojim palimo kandilo. Jer su svetitelji nazvati sinovi svetlosti.

Trece, da nam sluzi kao ukor za tamna dela nasa, i zle pomisli i zelje, i da nas pozove na put jevandjelske svetlosti. Da bismo se potrudili tako s revnoscu oko zapovesti Spasiteljeve: tako da se svijetli vase vidjelo pred ljudima, da vide vasa dobra djela.

Cetvrto, da to bude mala zrtva nasa Bogu, Koji se sav zrtvovao za nas. Jedan majusni znak velike blagodarnosti i svetle ljubavi nase prema Onome od koga u molitvi prosimo i zivot i zdravlje i spasenje i sve ono sto samo bezgranicna nebeska ljubav moze dati.

Peto, da to bude strasilo zlim silama, koje nas napadaju ponekad i pri molitvi i odvode nam misli na drugu stranu od Tvorca nasega. Jer zle sile vole tamu i trzu se od svake svetlosti, narocito od one koja je namenjena Bogu i Njegovim ugodnicima.

Sesto, da nas podstakne na samopregorenje. Kao sto jelej i fitilj gore u kandilu, tako neka gore i duse nase plamenom ljubavlju u svim stradanjima, pokorni vazda volji Bozjoj.

Sedmo, da nas nauci da kao sto kandilo ne moze da se zapali bez nase ruke, tako ni srce nase - to unutrasnje kandilo nase - ne moze da se zapali bez svetog ognja Bozje blagodati, ma bilo ispunjeno svim vrlinama. Jer sve su vrline nase kao gorivo, a od Boga je oganj sto ih zazize.