Iz proslosti Eparhije pakracke (slavonske)

 

PRAVOSLAVNA KAPELA U LEPOGLAVI

 

Na predlog arhimandrita Anatolija Jovanovica, igumana manastira Lepavine, zazivela je 1864. godine ideja da se pri kaznenom zavodu Lepoglavskom podigne pravoslavna kapela. Ovu zamisao bratstva manastira Lepavine i igumana Anatolija podrzali su, pored ostalih, Konzistorija eparhije pakracke i Namjesnicko vijece trodelne kraljevine Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Sto se tice prebivalista svestenikova za tu svrhu, kako pise u onovremenim dokumentima sacuvanim u Arhivi Pakracke eparhije, predvidjeno je da se kupi jedan dom pri ulasku u kaznionu. Da li je to i uradjeno, nema sacuvanih pisanih dokumenata.

Medju tom arhivskom gradjom sacuvan je i spisak liturgijskih predmeta neophodnih za bogosluzenje, i to: cetiri prestone ikone (Hristova, Bogorodicina, Svetitelja Nikolaja i Svetog Jovana Pretece), zatim odjejanije cerkovnoje (stihar, epitrahilj, pojas, narukvice, felom i darci), i k tomu antimins, putir, tri ciraka (dva na Prestolu i jedan na proskomidiji), sudovi za vodu i vino, dva tanjira (anafornica i lahan) za naforu i pranje ruku. Pored toga, navedeno je i sledece: vino, brasno za prosforu, svece, kadionica i malo zvonce. Ovaj spisak potpisao je 24. aprila 1864. godine arhimandrit Anatolije Jovanovic, iguman manastira Lepavine.

Isti arhimandrit Anatolije, sa blagoslovom nadleznog episkopa pakrackog, osvetio je (malo osvecenje) kapelu posvecenu Vaznesenju v Lepu glavu dne 19. (novembra 1866) v mimosedsuju subotu. Tom svetom cinu prisustvovali su vsjem tamosnjim v kaznionje nahodjascimsja nasego pravoslavnog ispovjedanija zatvorenikov.

Ovaj kratak zapis je podsecanje na proslost, ali i svedocanstvo da je bratstvo manastira Lepavine na celu sa arhimandritom Anatolijem Jovanovicem, lepavinskom igumanom, vodilo brigu o svakoj pravoslavnoj dusi.