ISPOVEDANJE I POKAJANJE

bivseg sovjetskog komuniste

 

PREPORUKA ZA INDIVIDUALNO I KOLEKTIVNO POKAJANJE

 

Nas narod je prihvatio revoluciju i boljsevicku vlast; na taj nacin je ucestvovao u bogoborstvu, razaranju svetinja, huljenju Gospoda Boga, u represijama i ubijanju nevinih ljudi, u progonu svestenika, monaha i pravoslavnih hriscana.

Svesni smo da je nas narod gresan zbog smrti cara i njegove porodice, jer niti je sprecio taj zlocin, niti je u toku proteklih decenija pokazao zaljenje ili kajanje zbog ove nesrece.

O svemu tome sam u detinjstvu slusao, citao, gledao u TV emisijama i filmovima i mnogo sam od toga prihvacao jer sam bio pod uticajem propagande. Na taj nacin sam bio i sam saglasan sa tim nedelom i stao na stranu bezakonja i cutke postao saucesnik u zlocinu. Ponekad sam o tome govorio, prepricavao, smejao se i tako skrnavio svetinju i hulio na Boga i Bozje zapovesti.

ZA SVE TO SE KAJEM, OD SVEGA STO SAM PRIMAO TRI PUTA SE ODRICEM!

Kajem se sto sam javno i cutke podrzavao sovjetske (u nasem slucaju: jugoslovenske, nap. prev.) drzavne vodje, koji su mojoj otaxbini nametnuli ateisticku i bogoboracku ideologiju, te su na taj nacin otimali i udaljavali narod od Boga i vodili ga u vecnu propast.

KAJEM SE I TRIPUT SE ODRICEM OD SVEGA TOGA!

Kajem se sto sam ucestvovao u izmisljanju ili predstavljanju bezboznih programa u skoli u drugim ucilistima, kao i na kursevima ateizma, sto sam ucio napamet i sirio bogohulne ideje, pesme, price, i sto sam ismevao vernike.

KAJEM SE I TRIPUT ODRICEM OD TOGA STO SAM SLUSAO, CITAO, PAMTIO I PRICAO GRESNO I BOGU PROTIVNO!

Kajem se sto sam prihvacao bezboznu sovjetsku ideologiju i zakone sovjetske diktature.

KAJEM SE I TRIPUT ODRICEM OD SVEGA TOGA!

Kajem se sto sam bio clan ateistickih organizacija - oktobrista, pionira, komsomolaca, kompartije; zato sto sam nosio njima pripadajuce oznake i pionirsku maramu, polagao zakletve, bio na sastancima tih organizacija.

KAJEM SE ZATO STO SAM UCESTVOVAO U BEZBOZNIM ORGANIZACIJAMA I TRIPUT SE ODRICEM OD SVIH MOJIH ZAKLETVI NJIMA I OBEANJA.

Kajem se sto sam prisustvovao sovjetskim bogoborackim praznicima, kongresima, konferencijama, demonstracijama, mitinzima i u raznim poduhvatima tom posvecenima, pri cemu sam bezumno vikao "ura" i "slava", cestitao drugima i sam primao cestitke i prigodne nagrade i priznanja.

KAJEM SE I TRIPUT OD TOGA ODRICEM!

Kajem se sto sam ucestvovao u izbornim kampanjama i agitacijama za neke ljude, bio biran za delegata; zato sto sam se ponosio kad bi dobio priznanja, znacke, medalje i ordene s likovima sovjetskih vodja, s bogoborackom i masonskom simbolikom, pokazivao ih, vjesao i nosio.

KAJEM SE I OD SVEGA TRIPUT ODRICEM!

Kajem se sto sam posecivao dusegubne i bogohulne predstave u bioskopima, cirkusima, pozoristima, sportskim priredbama ili sam to gledao na televiziji.

TRIPUT SE ODRICEM OD SVEGA STO SAM GLEDAO DUSEGUBNO I BOGOPROTIVNO!

Kajem se sto sam citao ateisticke, razvratne i bogoprotivne knjige.

TRIPUT SE ODRICEM OD SVEGA STO SAM CITAO DUSEGUBNO I BOGOPROTIVNO!

Kajem se za sve grehovno i za dusu stetno, a sto sam znano ili neznano doprineo u toku sovjetskog odgoja.

KAJEM SE I OD SVEGA TRIPUT ODRICEM!

Kajem se sto sam odobravao ili ucestvovao u raznim okultnim zanimanjima, sto sam saradjivao s onima koji se bave okultizmom, magijom, ekstrasenzorikom ili narodnim isceliteljstvom, ili sam sve to gledao na televiziji kao njihove seanse.

TRIPUT SE ODRICEM OD SVEGA TOGA!

Kajem se sto sam se zarazio primerom Pavlika Morozova i nisam sacuvao postovanje prema svojim roditeljima, nisam ih slusao, vikao sam na njih i psovao ih ili zlostavljao, pa cak i izdavao, nisam im pomagao kad im je pomoc trebala i u nevolji zaboravljao na njih.

KAJEM SE I TRIPUT SE ODRICEM OD SVEGA TOGA STO SAM CINIO.

Kajem se sto sam prihvacajuci materijalisticku ideologiju odobravao predbracni odnos i necuvanje celomudrenosti, kao i nevernost u braku, ni sam ne postujuci celomudrenost i vernost, a i moje poznanike na to sam navodio ili doprinosio njihovu sagresenju.

KAJEM SE I TRIPUT SE ODRICEM OD TOGA STO SAM GOVORIO I U CEMU SAM UCESTVOVAO!

Kajem se sto sam odobravao pobacaje medju znancima ili u mojoj porodici, ili sam cak insistirao na tome te tako bio i ucesnik.

Kajem se sto sam potaknut sveopstim lopovlukom, koristeci svoj sluzbeni polozaj, nezakonito prisvojio za sebe drzavnu, drustvenu ili zajednicku svojinu - novac, stvari, proizvode, instrumente, materijal, pribor, druge vrednosti, ili potajno, lopovski, iznosio s posla i sakrivao.

Kajem se sto sam nezakonito, po protekciji kupovao deficitarnu robu, upisivao na ucilista, zaposljavao, slao na lecenje, na odmor i koristio druge privilegije.

Kajem se sto sam podrzavao taj sistem protekcije i u svemu ucestvovao, sto sam davao ili primao poklone ili mito.

Kajem se sto sam svoj zivot proveo udaljen od Boga, od Crkve Pravoslavne, sto sam ziveo nepravilno, bez duhovnog pravoslavnog ispunjavanja Bozjih zapovedi, sto sam svoj zivot, svoju snagu i vreme gubio u pustosi dusegubnoj i beskorisnoj i ziveo mnogobozackim zivotom.

KAJEM SE ZA SVE STO JE U MOM ZIVOTU BILO GRESNO I ZA DUSU STETNO, PRED BOGOM, LJUDIMA I SAMIM SOBOM.

MILOSRDNI GOSPODE! PRIMI MOJE POKAJANJE I ODRICANJE OD SVEGA VISESTRUKO GREHOVNOG I DUSEPAGUBNOG! OPROSTI NAMA, GOSPODE, ZIVIMA I POKOJNIMA - NASIM RODITELJIMA, SRODNICIMA, PRIJATELJIMA I SVEMU NARODU NASEM - JER NISMO ZNALI STA CINIMO!

 

Ovu ispovest dobili smo iz Rusije i nakon manje redakture preporucujemo je za pojedinacno i zajednicko pokajanje. Kad je procitas, shvatices svoje otpadnistvo kao rezultat zivljenja u bogobornoj sredini, kao i veceg ili manjeg ucesca u delima bezakonika.

Ova ispovest omogucava svima koji u Crkvu dolaze da se svestrano pokaju i tako daju zalog svom duhovnom ozdravljenju.

Ispoved pokazuje i dalji pravac rada nad sobom, zivota po savesti, po slovu Bozjemu, u Crkvi, bez popustanja mocnicima ovoga sveta, u postovanju roditelja, u ispravljanju svoga duhovnog srca - nadanju na Boga, u borbi sa licemerjem, zaviscu, zudnjom, pohotljivosti.

Na ovu ispovest ne treba gledati kao na politicki dokument koji ocrnjuje sovjetsku (u nasem slucaju titoisticku, nap. prev.) epohu. Sva navedena masovna bezakonja, bogoborstvo i drugi gresi - imaju svoje mesto u nasem telu i krvi u koje su usli. I to je predmet naseg pokajanja. A sto se tice onoga sto je u tim proslim godinama bilo dobro, i ono je imalo svoje mesto u nasem zivotu. No da bismo razlikovali sto je bilo dobro a sto lose, trebamo gledati cistim duhovnim ocima, koje mozemo steci samo pokajanjem za sve gore receno.

 

prevod sa ruskog: Dana B.