NEDELJNA

PROPOVED

 

NEDELJA MESOPUSNA

 

Jevandjelje o Strasnom Sudu

 

Zacalo: 106,

Mt. (25, 31 - 46)

 

A kada dodje sin covjecji u slavi svojoj i svi sveti andjeli s njime, onda ce sjesti na prijestolu slave svoje. I sabrace se pred njim svi narodi, i razlucice ih izmedju sebe kao pastir sto razlucuje ovce od jaraca. I postavice ovce s desne strane sebi, a jarce s lijeve. Tada ce reci car onima sto mu stoje s desne strane: hodite blagosloveni oca mojega, primite carstvo koje vam je pripremljeno od postanja svijeta. Jer ogladnjeh, i daste mi da jedem; ozednih, i napojiste me; gost bijah, i primiste me; go bijah, i odjenuste me; bolestan bijah, i obidjoste me; u tamnici bijah, i dodjoste k meni. Tad ce mu odgovoriti pravednici govoreci: Gospode! kada te vidjesmo gladna, i nahranismo? ili zedna napojismo? Kad li te vidjesmo gosta, i primismo? ili gola, i odjenusmo? Kada li te vidjesmo bolesna ili u tamnici, i dodjosmo k tebi? I odgovarajuci car reci ce im: zaista vam kazem, kada uciniste jednome od ove moje najmanje brace, meni uciniste. Tada ce reci i onima sto stoje s lijeve strane: idite od mene prokleti u oganj vjecni pripravljen djavolu i andjelima njegovijem. Jer ogladnjeh, i ne dadoste mi da jedem: ozednjeh, i ne napojiste me; gost bijah, i ne primiste me: go bijah, i ne odjenuste me; bolestan i u tamnici bijah, i ne obidjoste me. Tada ce mu odgovoriti i oni govoreci: Gospode! Kad te vidjesmo gladna ili zedna, ili gosta ili gola, ili bolesna ili u tamnici, i ne posluzismo te? Tada ce im odgovoriti govoreci: zaista vam kazem, kad ne uciniste jednome od ove moje male brace, ni meni ne uciniste. I ovi ce otici u muku vjecnu, a pravednici u zivot vjecni.

 

 

 

 

 

 

U IME OCA I SINA

I SVETOGA DUHA

 

Danas smo slusali pricu iz Svetog Jevandjelja o necemu sto nijedan um ljudski nije mogao, niti ce moci da odgonetne. Slusali smo pricu o strasnom Sudu Bozjem i njegovom toku. To nije samo prica, vec istinito i nepromenjivo prorocanstvo, prorocanstvo koje nije izrekao neki obican smrtnik koji sam sebe time zeli da istakne medju ostalim smrtnicima, vec ga je prorekao sam Spasitelj nas koji Svojim Vaskrsenjem iz mrtvih i svojom nepobedivom silom koja isijavase iz Njega potvrdi i zapecati sva ostala Svoja prorocanstva koja prorece za vreme Svoga boravka u telu medju ljudima.

Nijednom ovozemaljskom umu nije bila otvorena mogucnost da se rasprostre dalje od ove nase planete u pogledu nastavka zivljenja duse u drugom svetu i zivotu. Niko nije mogao u potpunosti da pronikne u dogadjaje koje dusa prozivljava kada se razdvoji od tela i koje ce proziveti na Strasnom Sudu Bozjem "kada dodje Sin Covecji u slavi svojoj i svi sveti angeli s Njime". O ovim dogadjajima govori nam danasnje jevandjelje. Tada ce milost Bozja ustupiti rec pravdi Bozjoj, tada ce Hristos "sesti na prestol slave Svoje, i sabrace se pred njim svi narodi, i razlucice ih izmedju sebe kao pastir sto razlucuje ovce od jaradi". U jednom trenucu oka andjeli Bozji sakupit ce sve preobrazene i vaskrsle ljude, dovesti pred Hrista i tu ih po zapovesti Njegovoj razdvojiti na desnu i levu stranu Hristovu. Ovo je tesko shvatljivo za nas ozemljeni um koji ne razume tajne svemoci Bozje, koji ne moze razumeti niti malo slozenije ovozemaljske tvari i shvatiti njihovo stvarno znacenje i namenu.

Ovo su tajne tesko shvatljive i za produhovljene ljudske umove, a kamoli za one koji jos lutaju po marginama ovozemaljskih prostih Bozjih dela.

Prihvatimo da nema, kao sto uistinu ni nema, druge istine i zamislimo sebe u toj nasoj neizbeznoj buducnosti. Razdvojeni smo svako prema svojim delima i nemamo nikakve mogucnosti za popravak, pred nama su neizvesnost i nada u milost Bozju, koje nema - na cijem mestu sada vojuje pravda Bozja. Koliko straha pretrpesmo i koliko iscekivanja samo za ovaj jedan trenut oka.

Ali, Hristos nas nije ostavio u neizvesnosti! On nam je sve rekao i delima Svojim opisanim u Svetim Jevandjeljima posvedocio kako se trebamo ponasati da ne strahujemo, vec da se sa radoscu i smirenjem nadamo. I u nastavku danasnje jevandjelske price On nam to kazuje, i strogo i pravedno sudi nasa dela. "Onima sto mu stoje s desne strane" govori: "Hodite blagosloveni Oca mojega; primite Carstvo koje vam je pripremljeno od postanja sveta. Jer ogladnjeh, i dadoste mi da jedem; ozednjeh, i napojiste me; stranac bijah i primiste me; nag bijah, i odenuste me; bolestan bijah, i posjetiste me; u tamnici bijah, i dodjoste meni". Sva ova nabrojana jevandjelska dela ociscuju nase duse od greha i kao ciste sasude Bozje blagodati stavljaju na desnu stranu Hristovu. Spasitelj jos pojasnjava gore navedena dela i njihovu svrhu recima: "Zaista vam kazem: kad uciniste jednome od ove moje najmanje brace meni uciniste".

Ovim recima Hristos nam otkriva tajnu velike korisnosti milostinje i milosrdja prema bliznjima. Sve telesne nevolje koje snalaze bliznje nase imaju za cilj da njih potaknu na razmisljanje i razumevanje krivog zivljenja protiv Boga i zakona Bozjeg, a nas koji ih gledamo kao zive primere da odvrate od naseg zabludelog puta kojim se krecemo "u oganj vecni koji je pripremljen djavolu i andjelima njegovim".

Nemojmo, braco i sestre, propustati prilike koje nam se ukazuju preko nevolja bliznjih nasih, vec cinimo dela milosrdja i hriscanske ljubavi prema njima. Gole oblacimo, gladne hranimo, zedne pojimo, putnike primajmo, bolesne posecujmo, zatocene u zatvorima obilazimo i preko tih dela sakupljajmo sebi neprolazna blaga na nebu koja ce nas staviti zajedno sa svim pravednicima sa desne strane Spasitelja nasega.

Ove nedelje, kako joj i sam naziv kazuje, prestajemo sa upotrebom mesa i mesnih proizvoda koje koristimo u svakodnevnoj ishrani.

Sveta Crkva postepeno priprema svoju duhovnu decu za telesne napore koji prate potpuno uzdrzanje od hrane i pica u prva tri, dva ili jedan dan prve sedmice Velikog vaskrsnjeg posta. Dakle, narednu sedmicu svi oni koji zele da ispunjavaju Bozje zapovesti trebaju da se uzdrzavaju od mesa i mesnih proizvoda. U ishrani se koriste mleko i mlecni proizvodi, jaja i sva hrana biljnog porekla kroz sve dane naredne sedmice.

Posle te sedmice (od ponedeljka) nastupa Veliki vaskrsnji post koji traje 40 dana, plus dani velike ili strasne sedmice. Tacna uputstva za pravilno i dusekorisno poscenje bice davana svake nedelje tokom posta.

Budimo mudri i ulozimo napore u ciscenje tela i duse svoje i tako privlacimo blagodatne sile na sebe same i na svu tvorevinu Bozju.

Ispunjavajmo zapovesti Bozje i tako proslavljajmo Boga trojedinog Oca i Sina i Svetoga Duha vavek. AMIN

 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


.