VASKRSNA PORUKA EPARHIOTIMA 2002.

HRISTOS VASKRSE!

Draga braco i sestre,

pozdravljamo vas sa ovim vaskrsnim pozdravom, sve nase Pravoslavne eparhiote, svestenstvo i monastvo u Republici Hrvatskoj. Obracamo vam se posebnom Nasom Arhipastirskom brigom, ljubavlju i blagoslovom za Vaskrs, za najveci hriscanski praznik, praznik nad praznicima, kojim objavljujemo Hristovo vaskrsenje iz mrtvih, pobedu zivota nad smrcu. Zato klicemo sa apostolom Pavlom, koji kaze: "Gdje ti je, smrti, zalac? Gdje ti je, pakle, pobjeda?" (I Kor. 15, 55). "Ako Hristos nije ustao, onda je prazna propovijed nasa, pa prazna i vjera vasa... no zaista je Hristos ustao iz mrtvih..." (I Kor. 15, 14 i 20) uverava nas sveti apostol Pavle.

Za smrt pravednog Lazara u Vitiniji Hristos je rekao da je zaspao, jer ga je vaskrsao iz mrtvih svojim bozanskim recima govoreci mu: "Lazare, izadji napolje! I izidje umrli..." (Jn. 11, 43-44). Tajna zivota i smrti ne moze se razumeti bez vere u Hristovo vaskrsenje iz mrtvih jer se time razresavaju sve nase zivotne brige i osmisljava nase postojanje u ovome svetu.

Podrazavajuci zene mironosice koje su zurile u ono rano Pashalno jutro da dodju na Hristov grob i mi sa njima objavljujemo radosnu vest da je Hristos vaskrsao iz mrtvih pojuci andjelsku himnu: "Vaskrsenje Tvoje, Hriste Spase, andjeli pevaju na nebesima, a nas na zemlji udostoj da Te cistim srcem slavimo". Taj velicanstveni Praznik stalno nam porucuje: "Hristos vaskrse iz mrtvih, smrcu smrt unisti i onima koji su u grobovima zivot darova".

Uveravajuci ucenike svoje da je vaskrsao iz mrtvih, javljao im se pozdravljajuci ih recima: "Mir vam! Primite Duh Sveti!" Posle osam dana javio se Gospod ucenicima i nevernom Tomi kad bijahu vrata zatvorena i rece im: "Mir vam!" Pobedivsi Tomino neverje ostavi nam novo Blazenstvo: "Blazeni koji ne vidjese a vjerovase" (Jn. 20, 29).

Mir vaskrslog Hrista otklanjao je smrtni strah kod preplasenih apostola, zato molimo sa Crkvom Hristovom da donese mir u svaku ljudsku dusu, da zaracenim narodima podari mir radi ocuvanja mira u svetu, radi ocuvanja sveta kao tvorevine Bozje.

Na kraju pozdravljamo vas pashalnim pozdravom:

ZAISTA HRISTOS VASKRSE!

 + Mitropolit Jovan