BOZICNA PORUKA

 

"Kad dodje punoca vremena...", draga braco i sestre, "posla Bog Sina svojega..." medju ljude, da nas privede Bogu Ocu, da budemo narod Bozji.

"I Rijec postade tijelo i nastani se medju nama..." (Jn. 1, 14). Sin Bozji uzima na sebe telo ljudsko da bi obozio ljudsku prirodu. To je smisao praznika Rodjenja Hristova ili Bozica, koji nas podseca na onu Vitlejemsku noc kada se rodio Gospod nas Isus Hristos. "Velika je tajna poboznosti, Bog se javi u tijelu", kaze sveti apostol Pavle govoreci o Bogoovaplocenju Sina Bozjeg (1. Tim. 3, 16).

U predvecnom savetu Sin Bozji radja se od Boga Oca u vecnosti, o cemu govori car David u Psalmima, kada kaze: "Prije zvijezde Danice rodih Te" (Ps. 2, 7), a u vremenu: "Ti si Sin moj, ja Te danas rodih" (Ps. 2, 17). Ovim se izvrsava tajna iskupljenja roda ljudskog i celokupne tvorevine Bozje (Rim. 8, 21-23).

Dolazak Mudraca sa istoka, koji su vodjeni sjajnom zvezdom, da se poklone Bogomladencu Hristu u Vitlejemskoj pecini; Melhior, Gaspar i Valtazar sa darovima: zlatom, livanom i izmirnom, govore o trojakoj sluzbi Hristovoj: carskoj, uciteljsko-prorockoj i prvosvestenickoj. Mudraci sa istoka predstavljaju i tri rase roda ljudskog: Jafetite, Semite i Hamite, koji poticu od tri Nojeva sina: Sima, Hama i Jafeta, od kojih se razmnozio rod ljudski; radi kojih je Spasitelj dosao u svet da iskupi sve narode.

Sta da vam preporucimo u slavljenju Bozica, dragi nasi Eparhioti, sem ono sto ce nas uciniti decom Bozjom. "Sve dakle sto hocete da cine vama ljudi, cinite i vi njima; jer je to zakon i proroci", kaze nas Spasitelj (Mt. 7, 12). Gospod Hristos nam je dao novu zapoved, da ljubimo jedan drugoga, kao sto je i On nas ljubio (sr. Jn. 13, 34). Za najvecu zapovest odredio je ljubav prema Bogu i bliznjem, pa kaze: "Ljubi Gospoda Boga svojega svim srcem svojim, i svom dusom svojom i svim umom svojim,... ljubi bliznjega svoga kao samoga sebe" (Mt. 22, 37-39). Ovim zapovestima unosimo dusevni mir u svoju dusu i mir medju ljudima. Na kraju istorije sveta, kada Gospod po drugi put dodje da sudi narodima, bicemo blazeni ako nam uputi reci: "Ogladnjeh, i dadoste mi da jedem; ozednjeh, i napojiste me; stranac bijah, i primiste me; nag bijah, i odjenuste me; bolestan bijah, i posjetiste me; u tamnici bijah, i dodjoste mi" (Mt. 25, 35-36). Da cinimo dela milosti telesne i dela milosti dusevne radi sopstvenog spasenja.

Ziveci tako hriscanskim zivotom mozemo sa andjelima da zapevamo Bozicnu himnu:

"Slava Bogu na visini i na zemlji mir, medju ljudima dobra volja" (Lk. 2, 4). Nasim dragim Eparhiotima, Srbima pravoslavne vere i ostalim pravoslavnim narodima i ljudima dobre volje cestitamo Bozic i pozdravljamo drevnim hriscanskim pozdravom:

M i r B o z j i - H r i s t o s se r o d i!

Neka je blagoslovena i Nova 2003. godina!

 

+ Mitropolit J o v a n