ZASTO JE POTREBNO DA STALNO POSECUJEMO CRKVU?

 

Nekada je starozavetni pesnik i prorok rekao: "Volim biti na pragu doma Bozjega nego zivjeti u satorima bezboznickim" (Ps. 84, 10).

Mnogi su razlozi zbog kojih je potrebno redovno posecivanje hrama. Pomenucemo samo neke od njih, a vi cete se setiti jos i mnogih drugih razloga.

Hram je najbolje i najtoplije mesto koje nam pruza priliku da se zahvalimo Bogu za sve sto nam cini svakog dana. Bogosluzenje u hramu je tako udeseno da nam najbolje pomaze u priblizavanju nasem Ocu Nebeskom. Citanje iz sv. Pisma, molitve, crkvene pesme, propoved i svi predmeti u hramu deluju na nasu dusu plemenito i blagorodno. U hramu se najbolje ucimo poboznosti i dobroti.

U hramu nas okruzuju ljudi koji isto veruju i osecaju kao i mi. Njihova poboznost utice na nas da i mi budemo bolji. U hramu se osecamo jednaki sa svim drugim ljudima. U hramu nema razlike pred licem Oca Nebeskoga kao sto postoje razlike medju ljudima na svakom drugom mestu. Tu svi osecamo da smo deca Bozja i braca u Hristu Gospodu.

Crkva Hristova je kao jedno telo sa razlicitim delovima. Svi delovi u ljudskom telu ne vrse isti posao. Nogama covek hoda, rukama radi, usima slusa, a ocima gleda. Ali opet, svi ovi udovi sluze coveku koji zivi jednim duhom. Tako su i u hramu Bozjem svi njeni clanovi potrebni, da vrse razlicite duznosti. Jedni da pevaju i citaju na bogosluzenju, drugi da pomazu u oltaru, treci da prikupljaju priloge, deca da uce veronauku, a svestenik da sluzi svetu sluzbu Bozju. Zbog toga je potrebno da svaki od nas sto cesce dodje u hram Bozji i da pomogne pri bogosluzenju.

Postoji jedna stara prica kako su u jednom selu zbog straha od Turaka nasi preci napravili hram u zemlji, koji nije imao prozora. Stoga su svi prilikom dolaska u hram morali nositi sa sobom svece, da osvetle mesto u hramu gde su stajali. Kada je bilo vise sveta u hramu, bilo je lepse, svetlije i radosnije. Kada nije bilo sveta, u hramu je bilo mracno i zalosno. Svaka pobozna dusa u hramu svetli svojom posebnom svetloscu. Stoga je potrebno da sto cesce budemo u hramu i da u njemu osvetlimo svoje mesto toplom molitvom i ljubavlju prema Bogu i svima ljudima.