U GRČKOJ JE OBJAVLJEN PRAVILNIK PONAŠANJA ZA SVEŠTENOSLUŽITELJE

Prvih dana nove godine Grčka Pravoslavna Crkva je objavila specijalni kodeks ponašanja  svojih sveštenika. Dokumanat od 3 strane potpisao je poglavar Grčke Crkve arhiepiskop Atinski i cele Grčke Hristodulos.

Kako je objavljeno u crkvenom  pravilniku - »moralna čistota, čistoća i urednost u odevanju su  obaveznosti za svakog sveštenoslužitelja«. Novi Pravilnik propisuje sveštenicima da se odevaju skromno. Sveštenik ne sme da se oblači nemarno niti da bude  u izgužvanoj odeći.

Osim toga,  sveštenoslužitelji ne mogu da nose odeću  sa otvorenom kragnom, bele čarape i pantalone jarke boje. Specijalni paragraf za sveštenike propisuje pravilo koje obavezuje sveštenika  da se pred ljudima ne pojavljuju neodeveni, bez donje mantije pa čak ni u dvorištu ili na balkonu sopstvene kuće.

Od sada je sveštenicima u Grčkoj strogo zabranjeno da puše na javnim mestima. Osim činjenice da  je pušenje  štetno za zdravlje, »nedopustivo je da blagočestivi mirjani, poklonivši se da poljube ruku svešteniku, osete miris duvana«, - dodaje crkvena naredba. »Isto tako, ne treba da se sedi prekrštenih nogu – ovakva poza možda opušta, ali, ne priliči svešteniku«.

  Uostalom, Pravilnik o  ponašanju sveštenika  uredjuje ne samo kako treba da se održava spoljašnji izgled sveštenoslušitelja. U Pravilniku je propisano da se sveštenici drže skromno i sa dostojanstvom,  »da,  čak i kad su u pravu - nikoga ne grde«, da se  pažljivo ponašaju za volanom... »Pri razgovoru, sveštenik ne sme da povisi glas, da vredja sabesednika i da ispoljava gnev«, kaže se u Pravilniku.