ZIVETI PRAVOSLAVLJE

Postoji nepravilno misljenje, koje je, nazalost, sada vec prilicno rasireno, da je dovoljnoziveti Pravoslavlje koje je ograniceno na ucestvovanje u crkvenim sluzbama i na "normalne" pravoslavne delatnosti, kao sto je citanje molitava u odredjeno vreme i osenjivanje krsnim znakom; u svemu ostalom, po tom misnjenju, mozemo ziveti kao i drugi, ucestvujuci u zivotu naseg vremena bez ikakvih problema, osim kad to nije povezano sa nekim grehom.

Svako ko je shvatio koliko je Pravoslavlje duboko i koliko su velike obaveze istinski pravoslavnog hriscanina, a takodje i kakve nam obaveze nalaze i kakve nam totalitarne zahteve postavlja savremeni svet, lako ce uvideti koliko je takvo shvatanje pogresno. Ili si pravoslavan u svakom trenutku dana i u svakoj zivotnoj situaciji, ili uopste i nisi pravoslavan.

Nase Pravoslavlje se ne otkriva samo kroz nase stroge religiozne nazore, nego preko svakog naseg postupka i svake reci. Vecina od nas skoro da i nije svesna hriscanske odgovornosti za ovosvetsku stranu naseg zivota. Covek koji poseduje istinski pravoslavan pogled na svet, u svakom segmentu svoga zivota zivi kao pravoslavan (...)

 

Iz clanka o. Serafima Platinskog "Pravoslavni pogled na svet"; prevod prevodilackog bratstva "Inok Isaija"