NEDELJNA

PROPOVED

 

PREOBRAZENJE GOSPODA BOGA I SPASA NASEG ISUSA HRISTA

 

Trece godine Svoje propovedi na zemlji Gospod Isus Hristos cesce govorase Svojim ucenicima o bliskom stradanju Svome, no ujedno i o slavi Svojoj posle stradanja na krstu. Da ne bi predstojece stradanje Njegovo sasvim raslabilo ucenike te da ne bi otpali od Njega, On Premudri htede im pre stradanja pokazati slavu Svoju bozansku. Zato uzevsi sa sobom Petra, Jakova i Jovana izidje s njima nocu na Goru Tavor, i tu se preobrazi pred njima. "I zasija se lice njegovo kao sunce a haljine njegove postase svijetle kao snijeg". I pojavise se pokraj Njega Mojsije i Ilija, veliki starozavetni proroci. I videse ucenici i udivise se. I rece Petar: "Gospode, dobro nam je ovde biti; ako hoces da nacinimo ovdje tri sjenice (kolibe): Tebi jednu, a Mojsiju jednu, a jednu Iliji". No dok jos Petar govorase, udaljise se Mojsej i Ilija, i sjajan oblak okruzi Gospoda i ucenike, i dodje glas iz oblaka: "Ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji; njega poslusajte". Cuvsi ovaj glas ucenici padose nicice na zemlju kao mrtvi i ostase tako lezeci u strahu dokle im Gospod ne pridje i rece im: "Ustanite i ne bojte se". Zasto Gospod uze samo trojicu ucenika na Tavor, a ne sve? Jer Juda ne bese dostojan da vidi bozansku slavu Ucitelja, koga ce on izdati, a njega samog Gospod ne hte ostavti pod gorom, da ne bi time izdajnik pravdao svoje izdajstvo. Zasto se preobrazi na gori, a ne u dolini. Da bi nas naucio dvema vrlinama: trudoljublju i bogomisliju. Jer penjanje na visinu zahteva trud, a visina predstavlja visinu misli nasih, tj. bogomislije. Zasto se preobrazi nocu? Jer je noc podesnija za bogomislije nego dan, i jer noc zakriva tamom svu zemaljsku krasotu a otkriva krasotu zvezdanog neba. Zasto se pojavise Mojsej i Ilija? Da se razbije zabluda jevrejska, kao da je Hristos neki od proroka, Ilija Jeremija ili neki drugi - zato se On javlja kao Car na prorocima, i zato se Mojsej i Ilija javljaju kao sluge Njegove. Dotle je Gospod mnogo puta pokazao ucenicima bozansku moc Svoju, a na Tavoru im je pokazao bozansku prirodu Svoju. To vidjenje Bozanstva Njegovog i slisanje nebeskog svedocanstva o Njemu kao Sinu Bozjem trebalo je da posluzi ucenicima u dan stradanja Gospodnjeg na ukrepljenje nepokolebljive vere u Njega u Njegovu krajnju pobedu.

 

 

U IME OCA I SINA

I SVETOGA DUHA

 

Bog je stvorio svet i sve sto je u njemu i dao ga coveku da gospodari njime. Da gospodari u dobru i po zapovestima Bozjim i pravdi Njegovoj. Ali, covek se izopacio. Sve je okrenuo protiv Boga i protiv Njegovih stvorenja.

Do danas se nijedan izum obezbozenog coveka nije upotrebio za dobro ljudi i u slavu Bozju. Sve sto je stvoreno bez blagoslova Bozjeg vodi unistavanju Bozjih stvorenja i Bozjeg dobra. Umesto da sluzi na slavu Bozju, sve se izopacilo i sluzi na radost djavolovu - na zlo.

Mnogo je nevolja u ovome svetu i mnogo gorcina koje ispunjavaju ljudske duse. Ali, ne treba se bojati. Treba se Bogu moliti da pomiluje ceo svet, pa i nas ...

Danasnje Jevandjelje i danasnji veliki praznik Preobrazenja Hristova, braco i sestre, jeste kao jedan delic ogledala, jedan komad u kojem se ipak sve moze videti.

Sveta pravoslavna crkva proslavlja danas praznik Preobrazenja Gospodnjeg. To je dogadjaj koji se desio 40 dana pre stradanja Gospoda Isusa Hrista, kada je Gospod sa svojim ucenicima Petrom, Jakovom i Jovanom otisao na brdo Tavor, na visoko brdo gde su se oblaci susretali, i tamo se preobrazio. Tada je u jednome momentu Njegovo lice zasjalo kao sunce, a haljine Njegove postale su sjajne kao svetlost, i apostoli su od te velike, preobrazenjske svetlosti videli da Gospod prica sa prorocima Mojsijem i Ilijom o Svome stradanju koje ce uslediti, ali koje ce se zavrsiti Njegovim slavnim vaskrsenjem. Apostoli su tada uzviknuli: "Dobro nam je biti ovde; da sagradimo tri senice: jednu Tebi, Gospode, jednu Mojsiju i jednu Iliji". Nisu ni mislili da li je njima potrebno da se skrivaju pod neku kolibu, nego su bili motivisani samo jednom zeljom: da taj momenat, taj sveti momenat - zadrze u vecnosti.

Preobrazenje je praznik kada je Gospod pokazao slavu Svoju ucenicima Svojim, kako se kaze u troparu, jakoze mozahu, odnosno onoliko koliko su mogli da prime. Ali svedoci smo da je od onih apostola koji su videli slavu Bozju samo jedan ostao do kraja veran Gospodu. Apostol Petar se cak tri puta odrekao Hrista, ali je to kasnije gorko oplakao i okajao i Gospod ga je ponovo primio u red apostola i rekao mu da pase Crkvu Njegovu, da pase stado Njegovo; na kraju je apostol Petar postradao za svoga Ucitelja - stradao mucenicki, okrenut naglavce na krstu, 67. godine u Rimu.

Preobrazenje Gospodnje nam kazuje da mi hriscani, mi koji slavimo Njegovo Preobrazenje i koji poznajemo Njegovo Vaskrsenje, da cemo i mi ova nasa tela na dan opsteg vaskrsenja zameniti preobrazenjskim telima, telima netruleznim i vecnim, i da cemo biti sa Gospodom svojim u sve vekove. Jer Gospod je stvorio coveka ne da kratko zivi i da umre, nego da vecno zivi. Zato je Gospod i dosao u svet, da bi nam darovao zivot vecni, i On ce darovati zivot vecni svima onima koji Mu budu verni i koji budu postupali po jevandjelju i ispovedali veru svetu, veru Hristovu - veru pravoslavnu.

Hristos na Tavoru javlja bozansku svetlost koja prozima citav svet. Bozansku svetlost koja preobrazava coveka. Bozansku svetlost u kojoj sve dobija svoj krajnj i i vecni smisao. "Dobro nam je ovde biti", klikce apostol Petar videvsi tu svetlost i tu slavu. I od tog doba Hriscanstvo, Crkva, hriscanska vera jesu jedno neprestano i radosno ponavljanje tog "dobro nam je ovde biti!", neprestana molitva za vecnu svetlost, neprestana zedj za prosvetljenjem i preobrazenjem.

Kroz svu tamu i nevolje ovoga sveta, kroz sivilo i svakodnevicu, kao sunce kroz crne oblake, prosijava svetlost Preobrazenja. Tu svetlost ugledava nasa dusa, njom se utesuje nase srce, njom zivimo i njom se postepeno preobrazava nas zivot.

Dao Bog da se i u nasa srca i duse spuste zraci svetlosti danasnjeg praznika Preobrazenja Hristova, da bismo svi osetili onu neiskazanu radost koju su osetili apostoli Petar, Jakov i Jovan na gori Tavoru i da bismo jednim ustima iz sveg srca uzviknuli: "Gospode! Dobro nam je ovde biti".

Da, braco i sestre, Gospod je dosao u ovaj svet da skine mulj greha sa lika Bozjeg, da preobrazi taj obraz koji srlja u gresima, da svetloscu bozanskom opere sliku Bozju sto je u dusi nasoj, da pokaze: gle Jakove, i ti Jovane, i ti Petre, i ti hriscanine i hriscanko, pogledaj, ti u dusi imas sliku Bozju, ti si slika Bozja na zemlji! Pazi kako zivis! Ti si malo bozanstvo u ovome svetu, tebi je Bog dao ono sto nijednom stvorenju nije dao!

A to Bozje u coveku jeste u umu. Mi smo od Boga dobili um, veliki dar, i nas razum je slika Bozjeg razuma. Nas um je slika Bozjeg uma; nasa volja slobodna je slika Bozje volje slobodne; nasa dobrota, nasa ljubav, sve je to slika Bozja. Covek dobrotom svojom pokazuje dobrotu bozansku, sto je obraz Bozji u dusi njegovoj. Covek cuvajuci tu sliku Bozju pokazuje da je zaista on poslan u ovaj svet da sluzi Bogu, Koji ga je stvorio bogolikim.

Na danasnji dan Preobrazenja, Gospod je pokazao kroz zavesu tela svog da u Njemu zivi nepristupna Bozanska Svetlost, koja je zablistala iz Njega jace od sunca, kako se veli u sv. Jevandjelju. Tako treba svaki covek da ispuni sebe Bozanskim silama, pomocu svetih vrlina i svetih Tajni, kroz sveto Pricesce.

I mi slaveci danas Gospoda Hrista, Njegovo Sveto Preobrazenje mi, u stvari, slavimo pravog coveka: jer pravi covek je samo Gospod Hristos - Bogocovek Hristos. Pravi covek je onaj koji je bogolik, koji je bogoobrazan, bogoslican. Pravi covek je samo onaj koji je svoje bice ispunio Bogom, Bozanskim silama; i koji zivi Bogu u ovome svetu, zivi radi Boga, i iz ovog sveta odlazi u onaj svet kao Bozji sin.

Neka blagi Gospod preko Bogomajke, Svetih Apostola i Svih Svetih pomogne svakome od nas da se oslobodi od svih svojih grehova, svih strasti; da obnovimo lik Bozji, lik Gospoda Hrista; da zracimo Bogom u ovome svetu; da zivimo Njemu i u ovom i u onom svetu, slaveci Ga vavek kao Jedinog Istinitog Boga i Jedinog Istinitog Covekoljubca, Koji je jedini coveku dao besmrtnost i Zivot Vecni, dao mu vecno blazenstvo kroza sve vekove. Amin.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

  

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


.