IZ SVESTENIKOVIH PRICA

 

PORODICNO PROKLETSTVO

Toga leta dosla mi je u posetu nepoznata zena, imala je oko 45 godina. Bila je veoma uznemirena; nezdravi sjaj u njenim ocima i nagli, nekontrolisani pokreti odavali su krajnji stepen nervne napetosti.

- Bacuska - pocela je ona - morate mi pomoci! Citala sam vase knjige i videla da cete me vi razumeti, pomoliti se i posavetovati me kako dalje da zivim.

- Sta vam se dogodilo? - upitao sam je.

- Nije meni - odgovorila je zena - nego mojem dedi, a preko njega i celoj nasoj porodici.

Malo se smirila i pocela svoju pricu.

- Moj deda se rodio kod Rjazanja, mnogo pre revolucije. U smutno vreme 1917. postao je boljsevik, a zatim pripadnik CK-a (tajne policije). Bio je u tzv. trojkama, pokretnom prekom sudu koji je ukljucivao tri coveka i kretao se sa odredom Crvene armije po selima i zaselcima, okrutno se obracunavajuci sa ruskim seljacima, ni krivim ni duznim. Moj deda je mnoge osudio na smrt ili progonstvo, pa su njegovo ime seljaci izgovarali sa strahom. I jednom, kad su se svi okupili, prokleli su njega i sav rod njegov.

Godine 1937. dedu su streljali njegovi iz NKVD-a. Zahvatila ga je cistka... Deca su mu sva izginula u ratu, samo je moja majka ostala. Nedavno je tragicno nastradao i moj brat, a majka je umrla od teske bolesti, raka na zelucu. Pokusala sam da je spasim. Ali, nisam radila, zacelo, po Bozjoj volji, onako kako je trebalo. Ja sam se bavila jogom, istocnim ucenjima; postala sam ekstrasens i majku lecila bio-poljem, ali je bilo uzalud. Smrt je polako, ali neumoljivo isusivala tanki potocic zivota u njenom telu. Kratko pre majcine smrti u Sankt Peterburg je stigao novi guru, jogin, takozvani "profesor" Vostokov. Prisla sam mu i postala njegova ucenica, obezbedila prebivaliste, svojim novcem i vezama mu pomogla da se skrasi u gradu i udje u intelektualne krugove. Mami nije mogao pomoci. Umrla je... Moji poznanici medju medicinskim strucnjacima, provevsi detaljno ispitivanje mogucnosti i "natprirodnih" sposobnosti gurua Vostokova, zakljucili su da se radi o obicnom sarlatanu.

Potom ga je moja drugarica, lekarka, kod koje je ziveo u iznajmljenom stanu, zamolila da napusti sobu. Vostokov se strasno razljutio, moju prijateljicu je prokleo, a mene ruzno ispsovao. Posle ovog incidenta ja sam resila da prekinem svaku vezu sa guruom. Vostokov mi je pretio svakakvim nesrecama i prorekao skoru propast ako ga napustim.

Stvarno, nedelju dana posle svadje s "uciteljem" pala sam pod auto i zadobila ozbiljan potres mozga, tako da sam sada invalid druge kategorije.

Vostokov nije odustajao od mene. Dugo sam osecala njegovo nevidljivo prisustvo. Nekakva zla sila me je pritiskala i davila. Od ljudi koji su ranije bili bliski guruu, saznala sam da je on "energetski vampir", da stice silu na racun onih koji ga okruzuju; on "usisava" njihovu energiju i, iskoristivsi ih do kraja, odbacuje kao staru odecu. Koristeci se svojom magijskom, demonskom silom, Vostokov sebi privlaci ucenike i cini nemogucim bekstvo od tog pogibeljnog puta.

Pocela sam ici u crkvu. Molim se, ispovedam, pricescujem, i sada mi je mnogo lakse. No svejedno, dosta cesto sam kao van sebe, bojim se za decu, za unuke. Sta da radim? Kako da zivim? To je porodicno prokletstvo. Prokletstvo naroda - kako je to strasno! Ali, krvnici i bezakonici ne misle o strasnim posledicama svojih zlodela, ne samo za sebe, vec i za svoju decu do treceg kolena...

A da ne govorimo o Strasnom sudu i vecnosti... Kakva ce ona biti za njih?

LAZNA ZAKLETVA

Jednom mi je na groblju prisla zena sezdesetih godina i zamolila da odsluzim parastos na grobu njenog sina. Sa njom su bila dva 14-godisnja decaka. Putem smo razgovarali i ona mi je ispricala o svojoj nesrecnoj sudbini. Sin joj je umro kad mu je bilo 29 godina, a ovi decaci su njegovi sinovi. Umro je od infarkta, srce mu nije izdrzalo. Njenog drugog sina, kojem je bila 21 godina, za vreme sluzenja vojnog roka neko je gurnuo iz voza, i on je poginuo. Otac joj je bio ubijen u ratu, u dobi od 26 godina, a njegov brat je umro posle rata u 29. godini.

- Zasto - pitala je ona - svi muskarci u nasoj porodici umiru pre tridesete godine? Veoma se plasim za svoje unuke.

- To nije slucajnost - odgovorio sam. - Kao da je neko prokletstvo na muskoj strani vaseg roda.

- Da! - uskliknuo je jedan od decaka koji su isli sa nama. - Baka je rekla da je za to kriv nas deda.

Tada je zena ispricala kako se njezin deda, jos pre revolucije, na sudu zakleo na Bibliju i Krst, davsi laznu zakletvu. Ona nije zapamtila o cemu je on tada lagao i pritom se pozvao na Boga za svedoka, ali je, ocigledno, to bilo nesto vazno.

Uskoro je deda poginuo. Za njim su umirali i svi njegovi potomci po muskoj liniji, ne dozivevsi tridesetu godinu - onu u kojoj se deda lazno zakleo.

Vidite kako je strasno krsiti zakletvu danu pred Bogom ili lagati i Njega pozivati za svedoka.

Takav je zakon duhovnog zivota, tu se nista ne desava uzalud, za sve treba platiti. Za Adamov greh isplacuje ceo ljudski rod. Za ocev duhovni greh posledice snose i deca, jer su ona "telo od tela njegovog, kost od kosti njegove." No to se moze zaustaviti; izmoliti, promeniti... Jer, kako je receno u Svetom Pismu, prokletstvo je do treceg kolena gresnika, a blagoslov do sedmog kolena pravednika. Da bi se preseklo porodicno prokletstvo, zaustavilo se na sebi, treba postati cvrsto verujuci pravoslavni hriscanin, celomudrenoscu, postom i molitvom ruseci demonske podvale. A za iskupljenje grehova svojih predaka moze se primiti i monastvo, posvetivsi Bogu ceo svoj zivot.

 

Vracajuci se na nasu prvu pricu, mora se istaci da zbog bavljenja jogom, bioenergetikom, itd. covek otvara put za dejstvo zlih duhova, ukljucuje se na odredjeni stepen okultne demonske hijerarhije i postaje poslusan za izvrsenje njihove zle volje. Izvuci se, izici iz tog stanja nije lako. Za to je potrebno naprezanje svih duhovnih sila, smirenje, trpljenje, izvrsavanje crkvenih zapovesti i propisa. U Crkvi nema niceg nepotrebnog, sporednog, slucajnog, neobaveznog. Kada duhovno uzrastemo, shvaticemo njihovu istinsku neophodnost. Smirenje nam pomaze da izbegnemo mnoge duhovne obmane i bede. Upravo se nedostatak smirenja pokazuje kao zalosni priznak naseg apokaliptickog vremena.

 

svestenik Aleksej (Moroz)

prevod: Dana B.

preuzeto sa veb-stranice: www.mrezha.ru