IZ "MISIONARSKIH PISAMA" VLADIKE NIKOLAJA

 

O TRI STRAHA DEMONSKA

 

Procitao si negde pricu iz zivota svetoga Jovana Vostrskog. Jednom kad je ovaj blazeni Jovan stajao na molitvi otvori mu se duhovni vid, i on ugleda demone. Niti su se smeli pribliziti coveku Bozjem niti su se hteli daleko od njega udaljiti. Videci ih obuzete strahom upita ih Jovan, od cega se oni najvise plase? Odgovore demoni: od tri stvari - od onoga sto vi hriscani nosite o vratu, od onoga cime se mijete u crkvi, i od onoga sto jedete u crkvi. Opet upita covek Bozji: a od ovoga troga cega se najvise plasite? Odgovore mu gradjani pakla: od onoga sto jedete u crkvi.

Zar ti ovo nije jasno? Ono sto hriscani nose o vratu jeste krst. Ono cime se krstavaju ili krope u crkvi jeste osvecena voda. A ono sto jedu u crkvi jeste sveto pricesce. Krst je znamenje pobede kroz stradanje iz ljubavi. Osvecena voda cisti i oznacava cistotu duhovnu i telesnu. Pricesce je nebeska trpeza, na kojoj se predlaze dusi za hranu telo i krv Bozja. Zar je, dakle, cudo sto paklene sile drhte od ovoga troga? One dosaptavaju ljudima sasvim suprotne savete, i to:

1) da posto-poto izbegavaju svako stradanje, cime hoce da iz srca ljudskih iskorene ljubav i covekoljublje;

2) da zive u necistoti grehovnoj, cime hoce da ucine ljude svojim podanicima i bliskim srodnicima i udalje ih od precistog Boga;

3) da more i umore dusu svoju gladju ne dajuci joj nikakvu bozansku hranu - za kojom dusa po prirodi cezne - nego da se hrane samo zemaljskom hranom kao zivotinje. A pricesca se najvise boje pakleni duhovi zbog toga sto je ono kruna covekovog uzvisenja do Boga i sjedinjenja s Bogom.

Od Boga ti blagoslov i mir.