O. Serafim (Rouz)

VELIKI POST - IZGNANSTVO NASE

 

"Na rekama Vavilonskim, tamo seasmo i plakasmo, kad smo se opomenuli Siona."

Ove reci velikoposnog psalma podsecaju nas, pravoslavne hriscane, Novi Izrailj, na nase izgnanstvo. Za ruske hriscane istrgnute od Svete Rusije, ovaj psalam ima posebno znacenje; ali i za sve ostale pravoslavne u istoj meri zemaljski zivot jeste izgnanstvo, a Nebo - zeljeno otacastvo.

Veliki post je za nas ustanovila Majka Crkva kao period izgnanstva, da nam ne bi oslabilo secanje na Sion, od kojeg smo se udaljili tako daleko. Zasluzili smo to izgnanstvo, u kojem zbog grehova nasih tako ostro oskudevamo. Samo kroz izgnanicku zalost, na koju nas opominju post, molitva i pokajanje u sadasnjim danima, mozemo u sebi da sacuvamo sliku Siona.

"Ako zaboravim tebe, Jerusalime..."

Nejaki i nerazumni, mi cak i u ove dane Velikog posta zivimo tako kao da Jerusalima nikada nije bilo. Zaljubljeni smo u ovaj svet, ovaj Vavilon. Sablaznjeni smo obiljem zadovoljstva "u zemlji cudesa" i zanemarujemo sluzbe i poucenja Crkve, koje nas podsecaju na istinitu otadzbinu. Jos gore od toga, mi ljubimo same nase porobljivace - jer gresi nas drze krepkima za svakojaku strazu - i sluzeci im tracimo dragocene dane Posta, kada se trebamo pripremati da docekamo Zoru Novog Jerusalima, Vaskrsenje Gospoda naseg Isusa Hrista.

Jos ima vremena; samo se treba prisetiti gde je nas dom i zaplakati zbog svojih greha, zbog kojih smo iz njega izgnani. Zamislimo se nad recima svetog Jovana Lestvicnika: "Izgnanistvo je odvajanje od svega sa namerom da misli postanu nerazdvojne od Boga. Izgnanik je ljubitelj i delatelj neprestanog placa". Izgnani nekada iz Raja, mi ne mozemo imati nadu na povratak ako pre ne budemo izgnani iz sveta.

To je moguce postici provodeci tekuce dane u postu, u molitvi, u udaljavanju od zlih dela, u posecivanju crkvenih sluzbi, u suzama pokajanja, u pripremanju za veliki Praznik - kojim zavrsava sadasnji period izgnanstva - i svedoceci svima na ovoj "zemlji cudesa" o nastupajucem velicanstvenom Prazniku, kada ce Gospod vratiti Svoj narod u Novi vecni Jerusalim, iz kojeg vise nece biti izgnanja.

(iz knjige "Nebeski udeo")

prevod: V